Jongerenambassadeurs Kerstnieuwsbrief!

2019 zit er alweer bijna op en dus is het de hoogste tijd om de balans op te maken! Meer dan honderd matches, tientallen adviezen en heel veel enthousiaste jongerenambassadeurs én organisaties: dat is het resultaat van één jaar Jongerenambassadeurs. In deze nieuwsbrief lichten we een aantal bijzondere matches uit, vind je blogs van jongerenambassadeurs en natuurlijk nieuwe droomplekken. Veel leesplezier, fijne feestdagen en tot in 2020!

Jongeren & vaccinaties: Jongerenambassadeurs presenteren advies aan staatssecretaris Blokhuis!

Waarom laten jongeren zich wel, of juist niet vaccineren? Hangt dit af van hun ouders, vrienden, school, of luisteren ze eerder naar hun favoriete YouTuber? Wat vinden jongeren belangrijk in een campagne over vaccinaties? Deze vragen en meer hebben zeven jongerenambassadeurs beantwoord in hun advies ‘Jongeren en vaccinaties’. Op 15 november hebben zij hun bevindingen gepresenteerd aan de staatssecretaris van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Paul Blokhuis.

Drie maanden lang zijn de jongerenambassadeurs met elkaar aan de slag gegaan. Tijdens brainstormsessies kwamen de wildste ideeën naar boven en thuis werd er gewerkt aan moodboards en instagramposts. Daarna volgde nog een uitdaging: hoe presenteer je zo’n advies nou op een goede manier zodat het ministerie er ook echt iets aan heeft? Gelukkig kwam de eerste bijeenkomst iemand van met ministerie langs om te vertellen welke problemen er spelen rondom vaccinaties. Met deze input zijn de jongerenambassadeurs aan de slag gegaan!

Op 15 november hebben de jongerenambassadeurs het advies gepresenteerd op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Staatssecretaris Paul Blokhuis, die niet alleen over vaccinaties gaat maar ook over de maatschappelijke diensttijd, was aanwezig om het rapport in ontvangst te nemen en met de jongerenambassadeurs te praten over hun ervaringen. De staatssecretaris nam ruim de tijd om met de jongeren te spreken over wat ze van hun maatschappelijke diensttijd bij Jongerenambassadeurs vinden en vragen te stellen over hun advies. Jongerenambassadeur Annabelle kan het programma aanraden: “Als het jou leuk lijkt om als jongere input te hebben met jóuw ideeën, dan is Jongerenambassadeurs een goed programma voor jou!”

Het ministerie is blij met het advies en gaat het gebruiken als input voor verdere campagnes onder jongeren. “Het helpt enorm om van jongeren te horen hoe zíj hierover denken, dat kunnen wij moeilijk voor hen invullen”, aldus de medewerkers van het ministerie. Daarom houden ze graag contact met de jongerenambassadeurs als ze opnieuw een vraagstuk voor hen hebben! Ben je benieuwd naar het advies? Het Rapport jongeren & vaccinaties kun je hier vinden!

Ga jij de uitdaging aan?

Op zoek naar een nieuwe uitdaging voor 2020? Op onze site vind je allerlei organisaties waar jíj aan de slag kunt! Hieronder lichten we er graag drie uit. Staat jouw droomplek hier nog niet tussen? Laat ons weten wat bij jou past en samen kijken we naar de mogelijkheden! Stuur gewoon een appje!

Vluchtelingenwerk Nederland
Bij het project Wake Up Your Mind! ga je samen met Nederlandse jongeren én jongeren met een vluchtelingenachtergrond een project uitvoeren. Ben jij creatief en werk je graag samen met andere jongeren? Misschien organiseer jij dan wel een festival, expositie of workshop! VluchtelingenWerk is op zoek naar jongeren in Arnhem, Enschede, Groningen, Breda en Tilburg!

No Waste Decoration
Wil jij echt iets doen om verspilling tegen te gaan? Ben jij creatief en benieuwd hoe spullen een tweede leven kunnen krijgen? Bij No Waste Decoration, een start-up die zich bezighoudt met het inrichten op basis van hergebruik en circulaire economie, is plek voor maar liefst drie jongerenambassadeurs! Adviseer dit nieuwe bedrijf en help hen meubels een nieuwe bestemming te geven!

NewBees
Wil jij jouw talenten ontwikkelen met een team van Nederlandse jongeren én jonge nieuwkomers en vluchtelingen? Samen met een groep jongeren kun jij je inzetten in de ‘social space’, ‘zorgspace’ of ‘creatieve space’. Jij adviseert en gaat aan de slag met jouw plannen voor bijvoorbeeld een zorginstelling, buurtwerkplaats of een wooncomplex. Je leert waar je zelf goed in bent én je leert jongeren van allerlei achtergronden kennen.

Gastblog: Jongerenambassadeurs Roxanne en Yvonne organiseren Aphrodite Festival!

Roxanne en Yvonne zijn als jongerenambassadeurs bij het Rijksmuseum van de Oudheden druk bezig geweest met het organiseren van het Aphrodite Festival: een avond vol lezingen, games, modeshows én een silent disco! In deze gastblog vertellen ze over hun jongerenambassadeurschap en de succesvolle avond.

In februari deed het Rijksmuseum van Oudheden een oproep op zoek te zijn naar jongerenambassadeurs, met het doel om meer jongeren enthousiast te maken voor het museum. Als archeologiestudenten waren wij natuurlijk meteen super enthousiast, aangezien wij groot fan zijn van het museum en er vaak komen voor onze studie.

Bij onze eerste afspraak met de vertegenwoordigers van afdeling educatie kwamen we al snel met het idee een festival te organiseren, als onderdeel van de nieuwe tentoonstelling Cyprus. We mochten hierover gaan brainstormen en kwamen uiteindelijk tot het Aphrodite Festival, een festival wat in teken staat van de Griekse godin Aphrodite, met als doelgroep jongeren van 15-21 jaar. Van ons jongerenambassadeurschap werd een officiële stage gemaakt, waarbij wij zelf op kantoor onze ideeën mochten uitwerken. Hierbij hebben wij echt super veel geleerd, zoals posters ontwerpen, zakelijke e-mails sturen en plannen presenteren.

De avond zelf was voor ons beiden heel spannend. Nog een beetje de laatste puntjes op de i zetten, en wachten tot de deuren open konden. Toen de deuren open gingen, kwamen er al gelijk mensen naar binnen. We waren super blij met de opkomst en alle mensen waren super enthousiast. De avond begon dat wij als jongerenambassadeurs bij de deur de mensen mochten ontvangen, dat vonden we allebei heel erg leuk om te doen. Daarna was het voor ons een beetje rennen en vliegen om zo mensen te helpen en de avond zo gesmeerd mogelijk te laten verlopen. Gelukkig kregen we ook hulp van onze stagebegeleiders die beiden aanwezig waren die avond.

Verder lezen? Bekijk de hele blog hier! Ben jij geïnspireerd door het verhaal van Roxanne en Yvonne? Word ook jongerenambassadeur bij een organisatie die bij jou past! We denken graag met je mee, stuur ons gewoon even een appje!

Gastblog: Jongerenambassadeur Maartje is hét jongerengezicht van Amnesty Zwolle!

Hét jongerengezicht van Amnesty Zwolle is jongerenambassadeur Maartje. De afgelopen tijd heeft ze verschillende trainingen gevolgd, was ze panellid bij een meet-up van Amnesty Zwolle en de komende maanden gaat ze zich nóg meer inzetten voor jongeren en mensenrechten! In deze gastblog vertelt Maartje over de ervaringen van haar jongerenambassadeurschap.

Begin september 2019 begon ik als jongerenambassadeur bij Amnesty International Zwolle. Ik werd gelijk ontzettend warm ontvangen. Als jongerenambassadeur zit ik in het social media team en het netwerk team. Op deze manier hoop ik samen het social team de jeugd online aan te spreken en te betrekken.

Verder hopen we een netwerk op te zetten binnen Zwolle met andere organisaties die zich bezighouden met mensenrechten-gerelateerde onderwerpen. Ook heb ik docent- en gespreksleiderstrainingen gehad bij Amnesty International Nederland. Deze ervaring hoop ik in te kunnen zetten om o.a. de Zwolse jeugd te introduceren met mensenrechten thema’s, zoals discriminatie en privacy, in bijvoorbeeld de klas. Ook hoop ik de visie van de jeugd op die thema’s terug te kunnen koppelen naar Amnesty.

Verder heb ik het privilege gehad om deel te nemen aan het panel tijdens de meet-up van de Amnesty International Nederland in Zwolle, wat te zien is op de foto’s. We hopen de werkzaamheden van Amnesty Zwolle middels dit panel op de kaart te hebben gezet en mensen te werven voor onze bezigheden. Een voorbeeld hiervan was het enthousiast maken van bezoekers voor de Write for Rights begin december. Kortom, middels deze verschillende rollen hoop ik het gezicht en aanspreekpunt te zijn voor de jeugd en een bijdrage te kunnen leveren aan het waarborgen van mensenrechten wereldwijd!

Tot in 2020!

Jongerenambassadeurs wenst iedereen fijne feestdagen en alvast een gelukkig nieuwjaar! Wij zijn er ook even tussenuit, vanaf 2 januari kun je ons weer bereiken via WhatsApp, mail, website en socials!